Utrecht 030 - 288 37 49 | Vleuten 030 - 877 68 98 rvanewijk@mooierkunstgebit.nl

Implantaten (klikgebit)

Wereldwijd hebben miljoenen mensen een succesvolle behandeling ondergaan. Het is dus vreemd dat er nog veel mensen rondlopen die problemen hebben met hun huidige gebit/prothese. Kennelijk zijn zij niet op de hoogte van de vele voordelen die een implantaat gedragen voorziening kan bieden.

Wat zijn de voordelen van implantaten?

  • De prothese zit vast en is stabiel omdat de prothese klikt aan het implantaat
  • Ze vervangen de tandwortels en de kaak blijft in model
  • Implantaten zorgen ervoor dat het bot bewaard blijft
  • Sterk en ongevoelig voor tandbederf
  • Ze herstellen gedeeltelijk uw natuurlijke kauwvermogen
  • U geniet weer van uw eten

Voorwaarden en kosten van de behandeling/implantaten?

Het kostenplaatje bestaat uit twee delen: het implantologische gedeelte en het prothetische gedeelte. De implantaten zullen volledig vergoed worden door de basis verzekering mits er een machtiging is ingediend door de behandelaar. Vraag de behandelaar naar de voorwaarden. Het prothetische gedeelte wordt door uw zorgverzekeraar voor het grootste gedeelte vergoed. Uw eigen bijdrage zal maximaal 250 euro bedragen. Indien u aanvullend verzekerd bent kan dit bedrag lager uitvallen.

Nazorg implantaten en prothese: Er wordt van u verwacht dat behalve dagelijks goed reinigen, de implantaten jaarlijks worden gecontroleerd door een implantoloog.Wie verwacht dat?Er zijn reeds zorgverzekeraars (waaronder CZ, Deltalloyd, Ohra) die de vergoeding voor prothetische zorg stoppen als de implantaten niet eerst (liefst jaarlijks) worden gecontroleerd. De kosten hiervoor liggen tussen de €50,- en de €90,- per controle (Dit kunt u opvragen bij de desbetreffende implantoloog).

De prothetische nazorg bestaat net als bij de conventionele prothese uit controle op functie, pasvorm en hygiëne. Door de ZV vergoede kostbare aanpassingen aan de prothese zullen (zeker) in de toekomst gepaard gaan met een verwijsbrief van de implantoloog. De zorgverzekering zorgt er namelijk op die manier voor dat u in contact blijft met de eindverantwoordelijke tandarts/implantoloog.

Veel gestelde vragen over implantaten

Is de behandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling is niet pijnlijk. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Wel kunt u na de behandeling 1 of 2 dagen last hebben van pijnlijk tandvlees, waartegen u normale pijnstillers kunt innemen.

Wat is de duur van de behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van verschillende factoren maar ligt rond de 45 minuten. Uw tandarts/implantoloog kan u hier vooraf aan de behandeling meer over vertellen. Hieronder een opsomming van zaken die de behandelingsduur kunnen bepalen:

  •     Het type implantaat dat gebruikt wordt (1 fase of 2 Fase)
  •     De inhelingstijd van implantaten is twee maanden.
  •     Of er wel of niet voldoende kaakbot aanwezig is.

Zijn er risico’s aan de behandeling verbonden?

Aan alle medische behandelingen zijn bepaalde risico’s verbonden. Gelukkig zijn bij de moderne gebruikte implantaten, indien goed gebruikt, de risico’s tamelijk gering. Het slagingspercentage is gemiddeld hoger dan 95%. In de onderkaak zelfs hoger dan 98%. Moet een implantaat verwijderd worden, dan blijft er een kleine opening in de kaak over zoals na het trekken van een tand of kies. Deze holte zal echter op dezelfde manier genezen. Dus zelfs bij verlies van een implantaat blijven de gevolgen aan het lichaam beperkt.

Wat is de levensduur van een implantaat?

In principe gaan implantaten een leven lang mee, mits een goede uitvoering, regelmatige controles en een goede mondhygiëne.

Bestaat de kans dat een implantaat wordt afgestoten?

De implantaten zijn gemaakt van materialen die geaccepteerd worden door het tandbot en het omliggende tandvlees. Men noemt dit biocompatibel. De kans dat een implantaat wordt afgestoten is dus haast nihil.

Kunnen implantaten altijd worden toegepast?

Ja, implantaten zijn voor iedereen mogelijk. Ook u kan in aanmerking komen mits er voldoende bot aanwezig is (er zijn tegenwoordig allerlei technieken die het mogelijk maakt om dit bot weer opnieuw te laten opgroeien.

Moet je een bepaalde leeftijd hebben om implantaten te kunnen nemen?

Ja, er kan beter niet voor het twintigste levensjaar geïmplanteerd worden. Om succesvol implantaten te krijgen is het belangrijk dat er niet geïmplanteerd wordt in bot dat niet volledig volgroeid is. De implantaten groeien immers niet met het bot mee en kan op deze manier allerlei problemen veroorzaken.

Ben ik te oud voor implantaten?

Nee, in principe kan er ook nog op een zeer hoge leeftijd geïmplanteerd worden. Ontneem u zelf dan ook niet de luxe vanwege uw leeftijd.

Implantaat  Vleuten  |  Utrecht  |  Leidsche Rijn