Utrecht 030 - 288 37 49 | Vleuten 030 - 877 68 98 rvanewijk@mooierkunstgebit.nl

Partiële prothese, plaatje of frame

De plaat- of frameprothese

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden/kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden/kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond. Als er wordt gekozen voor een partiële prothese dan is het belangrijk dat de tandarts de mond saneert alvorens er een frame wordt gemaakt. Onze praktijk maakt alleen partiële protheses in overleg met uw tandarts.

De plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden/kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden/kiezen.

De frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. De tandprotheticus/tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Klik-frame.

Wij zijn groot fan van implantaten in combinatie met een frame. Behoud van de tanden, geen ankers in het zicht, perfecte retentie en het zit geweldig stabiel. Ook vele malen voordeliger en goed te reinigen t.o.v. bijvoorbeeld: kroon en brugwerk op implantaten. Een geweldige oplossing welke vooral door mensen die esthetiek belangrijk vinden gekozen wordt. Bovendien, de implantaten heeft u voor uw leven lang! (mits goed onderhouden) Mocht u toch toekomen aan een volledige prothese, zal deze nooit los hoeven te zitten en kunnen we deze direct vast klikken op het implantaat.

Verschillen tussen de plaat- en frameprothese

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht veroorzaakt door het kauwen, opvangen. Ook blijft voedsel gemakkelijk onder de plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Welke voor u het meest geschikt is, verschilt per persoon. Deze keuze maakt u in overleg met uw tandarts en tandprotheticus.

Plaatprothese Frameprothese  Vleuten  |  Utrecht  |  Leidsche Rijn